27 november 2021

Wat is het belang van merkbescherming?

2 min read

Een merk is één van de belangrijkste bezittingen van een bedrijf. Het is namelijk onlosmakelijk verbonden met de identiteit, de reputatie en de economische waarde. Om al deze zaken te beveiligen, moet het merk beschermd worden. Dit doe je door het merk te registreren. Wat houdt merkbescherming in, waar moet je merk aan voldoen en wat moet je doen in geval van inbreuk?

Wat houdt merkbescherming in?

Merkbescherming krijg je onder het merkenrecht. Dit recht is onderdeel van het intellectuele eigendomsrecht, net zoals onder andere het auteursrecht en het handelsnaamrecht. Wanneer jouw merk geregistreerd is, is het niet geoorloofd voor anderen om jouw merk te gebruiken voor hun producten of diensten. Op deze manier wordt de identiteit van jouw bedrijf bewaakt. Bij een merk wordt vaak gedacht aan een woordmerk of een logo, maar het is ook mogelijk om een woordbeeldmerk, een kleur of een kleurencombinatie, een slogan of een klank te beschermen onder het merkenrecht.

Waar moet je merk aan voldoen?

Hoe kun je merkbescherming krijgen? Hiervoor moet je je merk deponeren. Het merk kan alleen geregistreerd worden als het voldoet aan drie pijlers. Het moet deugdelijk, geoorloofd en rechtmatig zijn. Onder deugdelijkheid wordt verstaan dat je merknaam onderscheidend is. Als jij chocoladerepen verkoopt, mogen die repen bijvoorbeeld niet het merk ‘Chocola’ dragen. Het merk moet geoorloofd zijn – dit houdt in dat het niet misleidend mag zijn. Ook moet het aan bepaalde normen en waarden voldoen. Zo mag de merknaam of het logo niet racistisch of grof zijn. Tot slot moet het rechtmatig zijn. Jouw merk mag niet hetzelfde zijn als andere merken. Ook verbasteringen zijn niet toegestaan. Als jouw merk aan alle pijlers voldoet, wordt het goedgekeurd.

Inbreuk op je merk

Is jouw merk geregistreerd, maar maakt iemand gebruik van jouw merk of een verbastering hiervan? Dan is het zaak hier zo snel mogelijk tegen op te treden. Het beste schakel je hiervoor hulp in van een merkenrecht advocaat. Om merkinbreuk snel de kop in te kunnen drukken, is het bovendien raadzaam merkbewaking in te zetten middels een merkenbureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *