27 november 2021

Waar moet je op letten bij het samenstellen van een online portfolio?

2 min read

Zit je erover te denken om een portfolio samen te stellen? Je kunt een Online portfolio maken bij een organisatie zoals Simulise of gewoon via Microsoft Word. Een portfolio heeft veel functies, maar is voornamelijk om je skills tentoon te stellen en te laten zien waar je goed in bent. Veel studenten moeten portfolio’s maken voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, maar ook fotograven en modellen maken gebruik van portfolio’s. Beginnen met het bouwen van een portfolio kan best lastig zijn. Want waar moet je op letten en wat moet sowieso in je portfolio? Je leest het in deze blog.

Wat wil je doen met je portfolio?

Het eerste wat je je moet bedenken is wat je met je portfolio wilt doen en wat je wilt bereiken. Wil je je beste modellenfoto’s tonen aan potentiële opdrachtgevers? Ben je student en ben je bezig met je eindportfolio voordat je afstudeert? Schrijf dus een portfolio terwijl je de lezer en doelgroep in je achterhoofd houdt. Je hebt namelijk niets aan een zelf reflecterend portfolio als je fotograaf bent en je foto’s wilt tonen. Bedenk dus ook goed voor wie je het portfolio maakt en wie het mag inzien.

Maak je portfolio specifiek

Als je weet voor welke doelgroep je je portfolio schrijft, wordt het al een stuk makkelijker. Als je dat namelijk eenmaal weet, kun je je focussen op deze doelgroep en niet-relevante zaken weglaten. Ben je bijvoorbeeld gespecialiseerd in het maken van trouwreportages? Doe dan geen portretten in je portfolio, maar focus je op je specialisatie. Jouw doelgroep is namelijk ook voornamelijk geïnteresseerd in de trouwreportages die je maakt. Verder is het belangrijk om te weten dat less more is, en dat je dus niet al je beste foto’s prijs hoeft te geven. Laat wat aan de verbeelding over zodat die potentiële cliënt nieuwsgierig wordt naar wat jij voor hem of haar kunt betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *