27 november 2021

Hoe kan je een verandertraject in het onderwijs succesvol doorvoeren?

2 min read

Het onderwijs is al een hele tijd hetzelfde. Op kleine veranderingen na is er in feite niet veel veranderd in de afgelopen decennia. Maar dat wil niet zeggen dat het onderwijs nu perfect is zoals het is. Sterker nog: een heleboel dingen kunnen beter, efficiënter en effectiever. Een adviesbureau zoals Goed geschud kan adviseren over een geschikt verandertraject. Maar hoe zorg je nou dat dit succesvol is?

De visie

Er zijn een heleboel dingen belangrijk bij een verandertraject, zeker in het onderwijs. Een verandering doorvoeren in het onderwijs is immers niet niks. Om te beginnen is het verstandig om een duidelijke visie op te stellen. Dit zorgt ervoor dat tijdens het verandertraject alle neuzen dezelfde kant op wijzen en dus dat er geen verwarring ontstaat, waardoor je halverwege weer vanaf het begin kunt beginnen. Een onderwijs adviesbureau kan helpen de visie duidelijk te maken.

Het belang

Het belang duidelijk maken voorkomt weerstand in het verandertraject. Waar de visie voor iedereen hetzelfde is, kan het belang per persoon of instantie verschillen. Voordat de verandering echt doorgevoerd kan worden, kan het soms nodig zijn iemands belang bij de verandering toe te lichten om die persoon over te halen. Ondanks dat dit wat moeite kan kosten, is het erg belangrijk om weerstand te voorkomen.

Het plan

Met de visie en het belang heb je antwoord gegeven op: ‘waarom moet iets veranderen?’. Hiermee is echter nog niet bepaald hoe je het aan moet pakken. Wat je ook wilt veranderen, hoe groot of klein de verandering ook is en wat er ook voor nodig is, een plan is altijd noodzakelijk. Zo verdeel je verantwoordelijkheid en maak je duidelijk wat er precies door wie en waar moet gebeuren. Verder helpt een plan duidelijk te maken welke middelen er nodig zijn. Deze drie elementen, visie, belang en plan, helpen bij het doorvoeren van ieder verandertraject in het onderwijs, wat het ook mag zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *