20 januari 2022

Een lezing over FOMO

3 min read

Een tijd terug heb ik in de Kinepolis in Antwerpen een interessante lezing bijgewoond over FOMO oftewel: Fear Of Missing Out. Tijdens deze lezing werden verhalen gedeeld van degene die de lezing gaf en het publiek, maar ook goede tips meegegeven. Ben jij benieuwd naar een paar van deze tips? Lees dan snel verder hier onder, ik heb er namelijk een paar voor jou op een rijtje gezet!

Wat is FOMO

Laten we eerst maar eens beginnen met wat FOMO eigenlijk inhoudt en waar het vandaan komt. Zoals in de introductie van dit blog is omschreven, staat FOMO voor Fear Of Missing Out. Het gaat hier eigenlijk over het gevoel dat je iets mist.

Dit kan voorkomen op verschillende momenten. Kijk bijvoorbeeld eens naar jouw social media feed. Iedereen post plaatjes en foto’s van leuke momenten en herinneringen die er allemaal geweldig uit zien. Dit kan mensen het gevoel geven dat ze iets missen.

Maar niet alleen social media creëert dat gevoel dat je iets ‘mist’. Een van de mensen in het publiek heeft een verhaal verteld over hoe zij verslaafd zijn geraakt aan alcohol. Dit kwam toen in zijn geval door het bezoeken van vele feestjes en zijn werk als DJ. Tijdens het detoxificatie proces (wat gelijkstaat aan het afkicken van een verslavend middel) merkte hij dat hij last begon te krijgen van FOMO. Hij had SolutionS snel gevonden en de trajecten die ze daar aanbieden zijn erop gefocust dat jij het traject goed kan afronden op jouw eigen tempo. Hierdoor kreeg de FOMO geen enkele kans.

Accepteer dat je niet overal bij kunt zijn

Zelfs als je vanuit jezelf niet per se bang bent om iets te missen, wordt dit je waarschijnlijk toch aangepraat. Het is daarentegen mogelijk om hier doorheen te kijken.

Omarm het feit dat je nooit overal bij kunt zijn. Dit is misschien wat lastig en moeilijk om te accepteren, maar dit is toch wel uiteindelijk waar het op neer komt. Ook wat tijd voor jezelf is ontzettend belangrijk, maar dit is helaas iets wat wij deze dagen vaak vergeten.

Gelukkig is het tijdens de afgelopen maanden niet mogelijk geweest om naar evenementen te gaan door de lockdown in België. Vraag jezelf eens af: heb jij de afgelopen maanden FOMO ervaren?

Wees tevreden met jezelf

Veel mensen zijn tegenwoordig te veel bezig met het najagen van geluk. Dit is niet verkeerd, maar vanaf een zekere hoogte kan het er wel voor zorgen dat jij jezelf verliest in jouw jacht op het geluk.

Daarom is het van essentieel belang dat je af en toe even stil staat bij jezelf en wat jij in het dagelijkse leven onder geluk ziet. Denk na over dingen die jou gelukkig maken. Dit hoeft geen vakantie te zijn naar Bali, maar ook hele kleine dagelijkse dingen spelen hierin een grotere rol dan je denkt. Heb je vrienden en familie die van jou houden? Heb je een hond kunnen aaien in de afgelopen 24 uur? Zet deze dingen eens op een rijtje. Je zult zien dat je geen enkele reden hebt om bang te zijn dat jij iets mist in het leven!